Σκάνδαλο στο Ιδρυμα Νεολαίας και δια βίου μάθησης

June 21, 2017

Αν θέλουμε να μιλήσουμε για αξιοκρατία, ας ξεκινήσουμε λοιπόν! Εδώ και δύο χρόνια το πολιτικό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ ευαγγελίζεται την πρόθεση για πάταξη των πελατειακών σχέσεων και της αναξιοκρατίας. Ας πούμε, όμως μια ιστορία, που δεν μοιάζει καθόλου με παραμυθάκι και είναι απόλυτα αληθινή.

Πριν από λίγους μήνες στο ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης προκηρύχθηκαν θέσεις μελών για την κεντρική υπηρεσία. Κάθε φορά που γινόταν αυτή η διαδικασία τα τελευταία 4 χρόνια η μοριοδότηση δινόταν με αντικειμενικά κριτήρια, δηλαδή πτυχία, εμπειρία ή κοινωνικά κριτήρια, όπως η ανεργία. Η μεγάλη ανατροπή ήρθε φέτος που εκδόθηκε η προκήρυξη και ανάμεσα σε όλα τα προσόντα ζητήθηκε και η συγγραφή μιας πρότασης σχετικά με τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, τη δια βίου μάθηση και τα κέντρα διά βίου μάθησης. Η μοριοδότηση της πρότασης αυτής κάλυπτε το 35% του συνολικού βαθμού του υποψηφίου. Και ερχόμαστε στην ημέρα των αποτελεσμάτων που τι να δούμε! Άτομα με μηδενική (0) εμπειρία (οι περισσότεροι από αυτούς ήταν στους 12 πρώτους και επιτυχόντες του πίνακα των εποπτών φυσικού αντικειμένου) μοριοδοτήθηκαν με βαθμό 30 στα 35 στην πρόταση την ίδια ώρα που δεν είχαν εργαστεί ποτέ στη διά βίου μάθηση, αλλά γνώριζαν πώς υλοποιείται ένα συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, καθώς και τα πάντα για τη δια βίου μάθηση (!!!)

Όσον αφορά εκείνους που είχαν πολύχρονη εμπειρία στη δια βίου μάθηση (οι περισσότεροι ήταν εκεί, επι εποχή Ινστιτούτου Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων ήτοι από το 2003) δεν ήταν φυσικά μέσα στους 12 επιτυχόντες, αλλά σε πάρα πολύ χαμηλές θέσεις και με αρνητική βαθμολόγηση στις προτάσεις (5-20 στα 35!) την ίδια ώρα που εκείνοι οι ίδιοι έγραφαν στους υφισταμένους τους όλα τα κείμενα και τις οδηγίες για τη λειτουργία των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης, σε επίπεδο οικονομικής και οργανωτικής διαχείρισης!! Τα αποτελέσματα, όπως αντιλαμβάνεστε προκάλεσαν άμεσα αντιδράσεις και οι περισσότεροι, εκτός των επιτυχόντων φυσικά, έσπευσαν να κάνουν ένσταση για τον πρόσθετο λόγο ότι μέχρι και σήμερα (16/06/17) δεν έχει ανακοινωθεί στη διαύγεια το όνομα αυτού ή αυτών που διόρθωσαν την πρόταση των υποψηφίων, ούτε υπήρξε τεκμηρίωση που να αιτιολογεί τον βαθμό της πρότασης του κάθε υποψηφίου, αλλά ούτε και αναγράφονται τα ονόματα της επιτροπής που έλεγξε και επικύρωσε τα αποτελέσματα.

Είναι υπερβολές όλα αυτά σε ένα σύγχρονο, δομημένο και αξιοκρατικό δυτικό κράτος με αριστερές ιδεολογίες και με εξοβελισμένες δεξιές καταβολές; Υπάρχει κάποια διαφορά από άλλες πολιτικές πρακτικές και μικροκομματικές αντιλήψεις του παρελθόντος; Πάντα ΒΟΛΕΥΟΝΤΑΙ κάποιοι, που όλως τυχαίως δεν είναι άξιοι για τη θέση αυτή. Δεν είναι τυχαίο ότι αντιπρόεδρος του Διοικητικού συμβουλίου είναι μια πιτσιρίκα, η Γκοντίνου Χρυσάνθη που μέχρι πρότινος εργαζόταν σε φροντιστήριο ως ωρομίσθια για πέντε ευρώ την ώρα και τώρα βρέθηκε σε τόσο σημαντική θέση στο Ίδρυμα Νεολαίας Και Δια Βίου Μάθησης, επειδή είναι η νύφη της Θεανώς Φωτίου!!! Αυτή είναι η αξιοκρατία των κυβερνόντων!

Είναι ξεδιάντροποι και όταν δεν έχουν φόβο (=σεβασμό) Θεού, δεν έχουν και φόβο (=σεβασμό) ανθρώπου. Επομένως, η ηθική περισσεύει… Προς διάδοση, αφύπνιση, ζύμωση και δημιουργικό προβληματισμό..